en-Vad vet du om sadelgjordens påverkan?

08/11/2018

I stort sett alla sadelgjordar på marknaden idag utger sig för att vara anatomiska. Är du helt säker på att du vet vad det innebär?

Formen på en gjord är bara anatomisk om den matchar hästens exteriör. Gjordens position styrs dessutom oavkortat av stropparnas läge. Det betyder helt krasst att du kanske har köpt den dyraste och mest innovativa gjorden på marknaden men hästens och eller stropparnas läge placerar ändå gjorden fel och skapar problem och smärta hos hästen. 

Du ska tänka på två viktiga saker:

Det ena är att spännena på gjorden absolut inte får hamna bakom hästens armbågar. Där är hästen känslig och många hästar har symptom på att de tvingats arbeta med en obekväm eller direkt felaktig gjord. Välj hellre en för lång gjord än en för kort. 

Det andra är att stropparnas läge ofta placerar gjorden för långt bak. Detta på grund av att hästen har en framskjuten skuldra eller också beroende på att stropparna är fastsydda i ett läge som inte matchar hästen som till exempel på en singelkåpa.

Det som då händer är att gjorden glider framåt eftersom hästen har ett naturligt ställe vid bröstbenet där gjorden vill och ska ligga. Men den drar med sig sadeln framåt och det är det som blir problemet. Sadeln ska ligga bakom bogbladen när hästen står still. Vid rörelse åker bogbladen in under sadeln på olika sätt i olika gångarter och där ska finnas plats och vara bekvämt. När sadeln ligger och trycker framåt vid manken skapas obalans och smärta. Detta är ett mycket vanligt scenario.

Amerigo har utvecklat några väldigt fina gjordar för både dressyr och hoppning. De är svagt elastiska och smala och smidiga i området vid armbågen för att ge gott om utrymme. Men, återigen så är det sadeln och stropparna som ska placera gjorden rätt.

Det är en god ide att boka en ny sadelgjord när du provar ut din sadel så att du får rätt form och längd för maximal komfort och funktion.

Samma sak gäller vid köp av sadelpads eller sadelunderlägg från Mattes. Det ska vara rätt sak i rätt storlek för att du ska få den hjälp du vill ha. Passa på vid provningen så att det blir bra.